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To Whom It May Concern: 
 
You have asked us to provide evidence that Pasadena Independent School District is a 
tax-exempt organization under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code. Pasadena 
ISD is a political subdivision of the State of Texas and exempt under Title 26, Subtitle A, 
Chapter 1, Subchapter B, Part III, Section 115 of the Internal Revenue Service Code of 
1986, as amended instead of Section 501(c)(3).  As such, there is no requirement that the 
Internal Revenue Service issue a certificate or any other document to verify the district’s 
status.  More specifically, Code Section 115 exempts from tax any income derived from 
the “exercise of any essential governmental function and accruing to a State or any 
political subdivision thereof.“  Pasadena Independent School District, as a public school 
district, would be considered a political subdivision of the State of Texas.  Likewise, 
providing public education would be considered the exercise of an essential 
governmental function.  As such, PISD’s income would be exempt under the provisions 
of Code Section 115. Contributions to such entities defined under this section are 
deductible by donors as provided in Section 170 of the Code.  Bequests, legacies, 
devises, transfers or gifts to such entities are deductible for Federal estate and gift tax 
purposes under the provisions of Sections 2055, 2106, and 2522 of the Code. 
 
Under Section 170 contributions made by individuals and corporations to PISD would be 
deductible so long as they constitute “charitable contributions”.  More particularly, the 
term “charitable contribution” includes contributions or gifts to, or for the use of: 
 

A state, a possession of the United States, or any political subdivision of 
the foregoing, or the United States or the District of Columbia, but only if 
the contribution or gift is made for exclusively public purposes. 

 
Pasadena Independent School District would fall within the definitional provisions of 
Code Section 170 (c) (1) and, as such, contributions made to it would be deductible as 
“charitable contributions”. 
 
 
Sincerely, 

 
John M. Piscacek 
Associate Superintendent for Finance 
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